• Complain

Hailey - Lennujaam

Here you can read online Hailey - Lennujaam full text of the book (entire story) in english for free. Download pdf and epub, get meaning, cover and reviews about this ebook. genre: Detective and thriller. Description of the work, (preface) as well as reviews are available. Best literature library LitArk.com created for fans of good reading and offers a wide selection of genres:

Romance novel Science fiction Adventure Detective Science History Home and family Prose Art Politics Computer Non-fiction Religion Business Children Humor

Choose a favorite category and find really read worthwhile books. Enjoy immersion in the world of imagination, feel the emotions of the characters or learn something new for yourself, make an fascinating discovery.

Hailey Lennujaam

Lennujaam: summary, description and annotation

We offer to read an annotation, description, summary or preface (depends on what the author of the book "Lennujaam" wrote himself). If you haven't found the necessary information about the book — write in the comments, we will try to find it.

Hailey: author's other books


Who wrote Lennujaam? Find out the surname, the name of the author of the book and a list of all author's works by series.

Lennujaam — read online for free the complete book (whole text) full work

Below is the text of the book, divided by pages. System saving the place of the last page read, allows you to conveniently read the book "Lennujaam" online for free, without having to search again every time where you left off. Put a bookmark, and you can go to the page where you finished reading at any time.

Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make
LENNUJAAM ARTHUR HAILEY Tlkinud Lia Rajandi TALLINN KIRJASTUS EESTI RAAMAT - photo 1


LENNUJAAM
ARTHUR HAILEY
Tlkinud Lia Rajandi
TALLINN KIRJASTUS EESTI RAAMAT 1980
Originaali tiitel: Arthur Hailey
Airport New York, Bantam Books, 1968
Kunstiliselt kujundanud Vladimir Taiger
Tlge eesti keelde ja jrelsna.
Kirjastus Eesti Raamat, 1980

Esimene osa Kell 18.30 20.30
1

Reedel, 14. jaanuari htul kella poole seitsme ajal ttas Illinoisi osariigi Lincolni Rahvusvaheline Lennujaam ikka veel, kuigi hiretega. Lennujaam, nagu terve hendriikide Kesk-Ls, heitles viimase kuue aasta kige elama ja gedama lumetormiga. Torm oli kestnud juba kolm peva. Ja nd hakkasid nrgad kohad ksteise jrel vlja lma nagu mdavillid vintsutatud, ravaevatud kehal.

United Air Lines'i toiduveok kahesaja lunaeinega oli kadunud ja arvatavasti kuskil lennuvlja territooriumil lumme kinni jnud. Otsingud vihisevas lumesajus ja pimeduses polnud siiani tulemusi andnud nii veok kui selle juht olid seni leidmata. United Air Lines'i reis 111 DC-8 vahemaandumisteta lend Los Angelesse, mida toiduveok teenindama pidi oli juba mitu tundi graafikust maas. Ja nd hvardas toidujant starti veelgi viivitada. Samalaadsed mitmetel muudel phjustel tekkinud viivitused hirisid Lincolni Rahvusvahelist Lennujaama kasutava kahekmne lennukompanii sadat vi enamat reisi. Lennuvljal endal oli lennurada kolm-null kigust vljas. Seda blokeeris Aereo-Mexicani reaktiivlennuk Boeing 707, mille rattad otse stardiraja servas sgavalt lume all vettinud maapinnases kinni istusid. Juba kaks tundi tehti asjatuid pingutusi suurt reaktiivlennukit paigast liigutada. Nd, kus Aereo-Mexican oli oma juvarud ammendanud, prdus ta abi saamiseks TWA poole. huliikluse dispeteriteenistus, keda raja kolm-null vljalangemine tsiselt hiris, oli le linud lihtsustatud ssteemile ja hakanud piirama sissetulevat liiklust lhimatest lennukeskustest Minneapolises, Clevelandis, Kansas Citys, Indianapolises ja Denveris. Sellest hoolimata oli lennuvlja kohale kogunenud kakskmmend saabuvat lennukit, mis seal ringi tiirutasid, mnedel ktusevarud lubatud piirini kahanemas. Maal valmistus kaks korda nii palju lennukeid stardiks. Aga kuni tunglemine hus kestis, andis LD korralduse vljalendudega veelgi viivitada. Reisijatehoone vravate taha, ruleerimisradadele ja parkimisvljakutele kogunes jrjest rohkem ootavaid lennukeid, paljudel mootorid kivitatud.

Kigi lennukompaniide kaubalaod olid viimase piirini tis; torm takistas tavaliselt likiiret transiiti. Lastmeistrid passisid nrviliselt kergesti riknevaid saadetisi: Wyomingist Uus-Inglismaale lhetatud kasvuhoonelilli, tonni Pennsylvania juustu Anchorage'i Alaskas, klmutatud herneid Islandile, elusaid homaare transiitkaup idarannikult le phjanaba Euroopasse. Homaarid olid Edinburgh' ja Pariisi jrgmise peva mens, kus neid reklaamitakse kui kohalikku vrsket meresaadust, mida Ameerika turistid pahaaimamatult tellivad. Olgu vi torm, kergesti riknevad hulaadungid peavad lepingu tingimuste jrgi vrskelt ja kiiresti sihtkohta judma.

Erilist muret tekitasid American Airlines'i kaubatranspordile tuhanded kalkunitibud, kes alles mne tunni eest olid inkubaatorites vlja hautud. Tpne vljahaudumise-transpordi graafik nagu keerukas lahinguksk oli juba ndalate eest vlja ttatud, veel enne kui kalkunimunad munetud said. See ngi ette elusate lindude toimetamise lnerannikule neljakmne kaheksa tunni jooksul prast koorumist, millest kauem need tillukesed olendid ilma esimese toidu- vi veeannuseta elada ei saa. Normaalses olukorras tagab see ssteem peaaegu sajaprotsendilise ellujmise. Peab muuseas arvestama, et kui tibusid tee peal toita, hakkavad nad haisema, nndasamuti neid transportiv lennuk, mis haiseb veel mitu peva tagantjrele. Tibud olid juba mitu tundi graafikust maas. ks lennuk oli siiski reisijateveolt kaubaveole mber seatud ja sel htul oli udusulis kalkunitel eesigus kigi ees, kes reisida tahtsid, kaasa arvatud ka kige thtsamad inimisikud.

Lennujaama peahoones valitses kaos. Ootesaalides tungles tuhandeid edasilkatud vi rajnud lendude reisijaid. Kik kohad olid pagasihunnikuid tis. Suures ootesaalis rseles rahvast nagu jalgpallivistlusel vi jululaupevase ostupalaviku ajal kaubamajas. Krgel lennujaama katusel asuva upsaka kirja LINCOLNI RAHVUSVAHELINE LENNUJAAM MAAILMA HUTEEDE SLMPUNKT, oli lumetuisk tiesti loetamatuks muutnud.

On suur ime, mtles Mel Bakersfeld, et miski ldse veel funktsioneerib.

Mel, lennujaama lem sale lihaseline kuju, distsiplineeritud energia jujaam , seisis krgel kontrolltornis lumetrjestaabi laua res. Ta vahtis vlja pimedusse. Tavaliselt paistis sellest klaasseintega ruumist kogu lennujaama kompleks stardirajad, ruleerimisteed, reisijatehooned, kogu maa- ja huliiklus nagu kenasti rittaseatud mnguklotsid ja -mudelid. Isegi sel markeerisid tuled nende piirjooni ja liikumist. Oli vaid ks veelgi krgem vaatepunkt huliikluse dispeteriteenistus, mille valduses oli kaks kige krgemat korrust.

Aga tna htul suutsid tuiskava lume peaaegu lbipaistmatut kardinat mulgustada vaid ksikud kige lhemad hgused tulukesed. Mel oli kindel, et see talv pakub meteoroloogide kokkutulekutel veel mitmeks aastaks kneainet.

Seekordne torm oli sndinud viie peva eest Colorado mestiku tuulealustel nlvadel. Sndides oli see pisike madalrhuala, mitte suurem kui mni maaomand mestikujalamil, ja enamik ilmaennustajaid polnud seda oma lennuteenistuse ilmakaartide koostamisel mrganud vi sellele thelepanu pranud. Otsekui solvunult oli madalrhuala selle peale paisuma hakanud nagu hiiglaslik pahaloomuline kasvaja, ja ikka veel laienedes sstis ta algul kagusse ja siis phja.

Ta lbis Kansase ja Oklahoma, tegi peatuse Arkansases, kogudes musta viha. Jrgmisel peval veeres ta lihava ja peletislikuna mrinal mda Mississippi orgu les. Lpuks laadis torm end Illinoisi kohal thjaks, kogu osariiki lumetuisu, pakase ja kahekmne nelja tunni jooksul langenud kmnetollise lumekihiga peaaegu leni halvates.

Lennujaamas oli sellele kmnetollisele lumele eelnenud pidev, kuigi mnevrra kergem sadu. Nd tuli otsa uut lund, mida tagant kihutasid elad tuuled, tuisates kokku vrskeid hangesid samal ajal kui lumesahad vanu koristasid. Lumetrjemeeskondadel oli juba jud otsakorral. Paari viimase tunni jooksul oli koju kamandatud terve rida mehi, kes kannatasid levsimuse all, vaatamata perioodilistele puhkepausidele magamisruumides, mis olid lennujaamas just nimelt selliste hireolukordade puhuks ette nhtud.

Meli krval lumestaabi laua res istus Danny Farrow muus olukorras lennujaama lema abi, nd lumetrje vahetuslem ja kutsus raadiotelefoni teel lumetrjekeskust.

Meil jb parkimisruumi jrjest vhemaks. Mul on vaja Y-seitsmekmne nelja juurde veel kuus puhastusautot ja ks trjemeeskond.

Danny istus lumestaabi laua res, mis tegelikult polnud mingi laud, vaid lai kolmeosaline pult. Danny ja ta kahe abilise vastas kes temast teine teisel pool istusid, asus terve patarei telefone, teleautograafe ja raadioaparaate. Nende mber olid plaanid, skeemid ja teadetetahvlid, mis registreerisid iga ksiku lumetrjemehhanismi, iga tmehe ja brigadiri seisundi ja asukoha. ks terve tahvel oli eraldatud rndavate operatiivmeeskondade jaoks, kes olid omaette lumetrjemehhanismidega varustatud Lumelaud veti kasutusele ainult selliseks hooajaliseks otstarbeks. Teistel aastaaegadel oli see ruum thi ja vaikne.

Danny paljale pealaele ilmusid jmedad higipiisad, kui ta vedas andmeid lennujaama suuremtmelisele ekraanplaanile. Ta kordas oma teadaannet trjekeskusele nagu meeleheitlikku isiklikku palvet, mida see vib-olla oligi. See siin leval oli kogu lumekoristuse komandopunkt. Mehel, kes seda juhtis, pidi olema terviklik levaade lennuvljast, et ongleerida nudmistega ja paisata masinaid sinna, kus hda kige suurem. Aga tsine probleem mis kahtlemata panigi Danny higistama seisis selles, et need, kes olid all ja omaenda lesannete titmise eest vitlesid, said asjade thtsuse jrjekorrast tihtipeale teistmoodi aru kui tema.

Next page
Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

Similar books «Lennujaam»

Look at similar books to Lennujaam. We have selected literature similar in name and meaning in the hope of providing readers with more options to find new, interesting, not yet read works.


No cover
No cover
Sophie Littlefield
Arthur Hailey - Airport
Airport
Arthur Hailey
Arthur Hailey - Overload
Overload
Arthur Hailey
Hailey Abbott - The Secrets of Boys
The Secrets of Boys
Hailey Abbott
Hailey Abbott - The Perfect Boy
The Perfect Boy
Hailey Abbott
Hailey Abbott - The Other Boy
The Other Boy
Hailey Abbott
Hailey Abbott - Flirting with Boys
Flirting with Boys
Hailey Abbott
Arthur Hailey - The Moneychangers
The Moneychangers
Arthur Hailey
Hailey Abbott - Waking Up to Boys
Waking Up to Boys
Hailey Abbott
Reviews about «Lennujaam»

Discussion, reviews of the book Lennujaam and just readers' own opinions. Leave your comments, write what you think about the work, its meaning or the main characters. Specify what exactly you liked and what you didn't like, and why you think so.