• Complain

Beryl Miles - Csillagokkal takaróztam

Here you can read online Beryl Miles - Csillagokkal takaróztam full text of the book (entire story) in english for free. Download pdf and epub, get meaning, cover and reviews about this ebook. genre: Detective and thriller. Description of the work, (preface) as well as reviews are available. Best literature library LitArk.com created for fans of good reading and offers a wide selection of genres:

Romance novel Science fiction Adventure Detective Science History Home and family Prose Art Politics Computer Non-fiction Religion Business Children Humor

Choose a favorite category and find really read worthwhile books. Enjoy immersion in the world of imagination, feel the emotions of the characters or learn something new for yourself, make an fascinating discovery.

Beryl Miles Csillagokkal takaróztam

Csillagokkal takaróztam: summary, description and annotation

We offer to read an annotation, description, summary or preface (depends on what the author of the book "Csillagokkal takaróztam" wrote himself). If you haven't found the necessary information about the book — write in the comments, we will try to find it.

Beryl Miles: author's other books


Who wrote Csillagokkal takaróztam? Find out the surname, the name of the author of the book and a list of all author's works by series.

Csillagokkal takaróztam — read online for free the complete book (whole text) full work

Below is the text of the book, divided by pages. System saving the place of the last page read, allows you to conveniently read the book "Csillagokkal takaróztam" online for free, without having to search again every time where you left off. Put a bookmark, and you can go to the page where you finished reading at any time.

Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

VILGJRK


BERYL MILES

CSILLAGOKKAL TAKARZTAM

II. kiads

BUDAPEST 1962 A m eredeti cme BERYL MILES THE STARS MY BLANKET John Murray - photo 1

BUDAPEST, 1962

A m eredeti cme:

BERYL MILES

THE STARS MY BLANKET

John Murray, London, 1954

Fordtotta

DR. MARTON JNOS

E. GORDON DONKINNAK

Az expedci vezetjnek

hls ksznettel

Els fejezet
GY KEZDDTT

SZUROKSTT jszaka volt, s a vrs Ford teheraut parnyi elveszett foltnak ltszott a vgtelen, stt, szlfjta sksgon. A fldn fekdtem hlzskomban, a teheraut mellett, egy keskeny, ngyszgletes vitorlavszon tet alatt, s a friss, viharos szl nha-nha hirtelen marknyi vrs homokot vgott lesen az arcomba. Felknykltem s kitekintettem a sksgra, mindentt koromsttsg s magnyossg. Hirtelen rmlten megerltettem a szememet s kt rnyk krvonalait vettem ki a fldn magam mellett llegeztek, teht emberi lnyek. Ez megnyugtatott.

Ismt lefekdtem s eltprengtem nem els alkalommal az let furcsasgn. Az egyik pillanatban a legprzaibb munkt vgzem egy csinos irodban az angliai Worthingban, azutn nhny hnap mltn a fldn alszom a stt, szlseperte sksgon, valahol Kzp-Ausztrliban.

Mg most sem tudtam teljes bizonyossggal, hogyan is trtnt mindez. De egszen vilgosan lt bennem az jszaka emlke, amikor Worthing civilizlt sttsgben felbredtem, azzal a hirtelen gondolattal: Elsiklik az letem s semmit sem csinlok. ppen csak ldeglek megelgedetten. Mi lesz a knyvvel, amit mindig meg akartam rni? Igaz, a hivatalban boldog vagyok, vannak bartaim, szeretem a szp muzsikt s vannak knyveim, de az let rvid s lm, mr szpen beleilleszkedtem a mindennapi knyelmes kerkvgsba!

Ott s akkor gy dntttem, hogy erlyesen intzkednem kell ezzel kapcsolatban. gy is tettem! Felmondtam a hivatalomban s tra keltem a vilg msik felbe, azzal az elhatrozssal, hogy megkeresem az anyagot ehhez a knyvhz.

Furcsa dolog, de sokszor tapasztaltam mr, hogy ha egyszer valban nehz dntst hozunk s megtesszk az els lpst klnsen ha ez maga utn vonja nhny hd felgetst , a dolgok maguktl mennek, gy ahogyan a labda gurul. Mintha maga szabadtan fel az ember a sorsot, hogy segtsget kapjon tle. s amint ltni fogjuk, nem tartott sokig, amg az n labdm nagy sebessggel gurulni kezdett.

Kint Ausztrliban hamarosan munkt talltam egy hivatalban Sydneyben, de n nem a vrosokrl akartam rni, hanem valahol a kontinens szvben rejtz lakatlan vidkekrl s sivatagokrl. De hogyan kezdjek hozz? ez volt a krds.

Elszr arra gondoltam, vsrolok egy biciklit, krlbiciklizem a vidket s tkzben dolgozom majd. Milyen korltozott volt akkor mg a tvolsgokrl val elkpzelsem! A kilomterek nekem mg angol utakat jelentettek, amelyeket flrevezeten megrvidtenek megnyugtat kanyarjaik. El sem tudtam kpzelni egy utat, amely majdnem 2000 kilomterre nylik el, alig egy tucatnyi kanyarulattal, vagy egy risi pusztasgot, amelyen napokig lehet utazni s mgis gy tnik, mintha egyhelyben topognnk.

A jzan rtelem nmi maradvnyai mindenesetre arra sztkltek, hogy mieltt biciklit vsrolnk, kocsival tegyek egy krutazst, s csak azutn vgjak neki biciklivel a vilgnak. Nyolc napi krutazs utn visszatrtem Sydneybe; hatrozottan megrendltem a biciklivel kapcsolatos elkpzelseimben s mr egszen mskpp rtelmeztem a tvolsgokat. A lakatlan terletek s a pusztasgok olyan messzinek tntek, mint a csillagok.

gy ltszik, ekkor hatrozta el a sors, hogy beleszl letembe. n nem csinltam semmit, csak kezet mostam a hivatali mosdban, s a labda hirtelen gurulni kezdett.

Maga az j angol leny? krdezte egy hang a szomszd mosdbl.

Hogyan tetszik Aussie? folytatta a leny a krdezskdst. Ltott mr valamit a mi kedves kertjeinkbl? ppen most a legszebbek. A ht vgn egy bartnmmel Bowralba megyek. Bjos villja van, a kertje egyetlen virgtenger, azalek, rhododendronok, orgona s ezerfle ms virg.

Azalek, rhododendronok, orgona a kedves, ismers nevek egy pillanatra hazareptettek Angliba. Nem tudtam ellent llni, rdekldnm kellett akarva-akaratlanul.

Milyen sznek az azalek s az orgona igazn orgonaszag?

Mulatott lelkesedsemen. Ezen az jszakn lmomban a Kew-ben stltam, orgonavirgzs idejn.

Htfn reggel teaidben a leny megjelent rasztalomnl.

A bartnmnek, Beatrice Donkinnak beszltem nrl; mondtam, mennyire rdekldtt a kertje irnt. Azt krdezi, nem volna-e kedve lemenni a kvetkez ht vgn s megnzni a kertet most, amikor a legszebb?

A ht vge Bowralban tallt, az azalek kztt.

Magnak tallkoznia kell Gordon btymmal mondotta Beatrice Donkin, amint a kertre nz napsttte torncon az ebdnl ltnk. Q majdnem mindent el tud mondani Ausztrlirl, el is felejtettem, hnyszor utazta be. Jelenleg egy expedcin van Kimberleyben, tizenngy szamrral s ht bennszlttel. Igen, nnek felttlenl tallkoznia kell Gordonnal. gy trtnt, hogy nhny hnappal ksbb tallkoztam Gordon Donkinnal.

Donkin visszavonult birkatenyszt, aki annyit utazott a vilgban, hogy tven ktetnyit rhatna rla. Volt fnykpezexpedcin Eurpban s zsin keresztl; nagyvad-vadszaton Afrikban; csak kevs hely van a vilgon, ahol mg nem fordult meg. Volt Kimberleyben, Ausztrlia legvadabb vidkn, jelentst tett az orszg lehetsgeirl a fehrek benpestsvel kapcsolatban, tanulmnyozta az si sziklarajzokat, az egsz utat lerta napljban s feltrkpezte a vidket, ahol jrt.

Volna kedve megbirkzni vele? krdezte. Engem nem kellett ktszer krdezni. A kvetkez nhny hten egy kis tskargp, vpaprok, hasbos komprasszok, lgslymrk, replkutyk s botorkl szamarak zrzavaros vilgban ltem egy j, hihetetlen vilgban , annak ellenre, hogy csak papron lvezhettem.

s azutn, egy csodlatos napon, amikor mr visszatrtem Sydneybe, a hivatalomban egy levl vrt Gordon Donkintl. Sohasem felejtem el a pillanatot, amikor felnyitottam.

j expedcira kszlk olvastam. Ez alkalommal Kzp- s Nyugat-Ausztrlin keresztl. Egy nagy barlangrl beszlnek az Arnhem-fldtl dlre. lltlag tele van primitv festmnyekkel, amelyeket mg sohasem fnykpeztek le. Remlem, megtallom a barlangot s odaajndkozhatom a fnykpeket a sydneyi egyetem antropolgiai fakultsn Elkin professzornak. Volna kedve az expedcival eljnni s segteni az aut krl s a fnykpezsnl? gy megszerezhetn az anyagot a knyvhez. Az utazs krlbell hat hnapot vesz ignybe, s mintegy 13 000 kilomtert tesznk meg lakatlan terleteken s sivatagokon t.

Igen, els lpsem megindtotta az esemnyek hossz lncolatt.

Huszonhatodik fejezet
UTOLS TBOROZSUNK

MOST, HOGY CSAK 500 kilomter vlasztott el Sydneytl, az egsz lgkr megvltozott. Hossz idn t egy szembejv jrmnek a kzeledse mr klcsns lasstst s vidm dvzlst vltott ki, krdezskdst hogyltnk s az t irnt. Most mr ktrnknt tallkoztunk jrmvekkel az eddigi kthetenknti tallkozsok helyett s a vezetk mg csak nem is biccentettk meg a fejket.

Trangie-tl kezdve az t mindkt oldalt svny szeglyezte. Most mr tudtam mit rezhetett az, aki ezt rta: Nem szeretem a kertseket bezrnak engem. a kertsek mgtt a sksgot mr kellkppen megszeldtettk. a kis gazdasgok itt gyakran egymshoz egszen kzel voltak citrom s narancsligetek kztt bjtak meg. A kis szlmalmok jtkszereknek tntek a Barkly-fennsk szlmalmainak gigantikus vitorli utn.

Gondot okozott az is, hogy hol verjnk tbort; az trl nem lehetett letrni, a kt hatrsvny krlzrt bennnket.

Elhaladtam 1100 kr mellett, amelyek ebbe az irnyba tartottak, lesz ott hely bven, ahol letborozhatnak mondta egy ember, amikor meglltottuk, hogy rdekldjnk tle.

Valsznnek tetszett, hogy ha 1100 kr rszre lehetett helyet tallni, ahol jszaka alhatnak, mi is fogunk tallni. Tovbb mentnk, s amire besttedett, megfelel helyre rtnk.

Reggel klns, pattog zajra bredtem, amely gy hangzott, mint amikor az erdtz terjed. Kikukucskltam a hlzskombl s lttam, hogy az 1100 krbl az elsk lassan legelszve kzelednek felnk. Ezer kr, amelyik egyszerre rngatja ki a fcsomkat, olyan fantasztikus zajt csap, hogy az szinte elkpzelhetetlen.

Next page
Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

Similar books «Csillagokkal takaróztam»

Look at similar books to Csillagokkal takaróztam. We have selected literature similar in name and meaning in the hope of providing readers with more options to find new, interesting, not yet read works.


Reviews about «Csillagokkal takaróztam»

Discussion, reviews of the book Csillagokkal takaróztam and just readers' own opinions. Leave your comments, write what you think about the work, its meaning or the main characters. Specify what exactly you liked and what you didn't like, and why you think so.