• Complain

Yakubov - Adalet Menzili

Here you can read online Yakubov - Adalet Menzili full text of the book (entire story) in english for free. Download pdf and epub, get meaning, cover and reviews about this ebook. publisher: İleri Yayınları, genre: Detective and thriller. Description of the work, (preface) as well as reviews are available. Best literature library LitArk.com created for fans of good reading and offers a wide selection of genres:

Romance novel Science fiction Adventure Detective Science History Home and family Prose Art Politics Computer Non-fiction Religion Business Children Humor

Choose a favorite category and find really read worthwhile books. Enjoy immersion in the world of imagination, feel the emotions of the characters or learn something new for yourself, make an fascinating discovery.

No cover

Adalet Menzili: summary, description and annotation

We offer to read an annotation, description, summary or preface (depends on what the author of the book "Adalet Menzili" wrote himself). If you haven't found the necessary information about the book — write in the comments, we will try to find it.

Yakubov: author's other books


Who wrote Adalet Menzili? Find out the surname, the name of the author of the book and a list of all author's works by series.

Adalet Menzili — read online for free the complete book (whole text) full work

Below is the text of the book, divided by pages. System saving the place of the last page read, allows you to conveniently read the book "Adalet Menzili" online for free, without having to search again every time where you left off. Put a bookmark, and you can go to the page where you finished reading at any time.

Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

ADALET MENZL

Adil Yakubov

eviren: Ahsen Battr


Kapak Tasarm: Neslihan Bilge


ISBN: 978-605-5452-01-8


LER YAYINLARI

No: 262

Birinci Basm: Kasm 2014


2014, stiklal Yaynclk Datm Pazarlama San. ve Tic. Ltd. ti.

Kitabn Trkiyedeki tm yayn haklan Onk Ajans ile yaplan szleme gerei stiklal Yaynclk Datm Pazarlama San. ve Tic. Ltd. ti.ne aittir. Yaynevinden yazl izin almadan ksmen veya tamamen alnt yaplamaz, hibir ekilde kopya edilemez, oaltlamaz ve yaymlanamaz.


LER YAYINLARI

Ynetim Yeri: stiklal Yaynclk Yldz Sanayi Sitesi Kat: 3 Cevizliba/stanbul

Yetkili Sat Temsilcisi: Tel/Faks: (0212) 292 65 26-27-28-29

Internet: www.ileriyayinlari.com.tr e-posta: bilgi ileriyayinlari.com.tr

Bask ve Cilt: stiklal Matbaas Tel: (0212) 481 92 57

-1-

B ibisara mama, ihtiyar Gaziyi beklerken gznn dalverdii bir srada kapnn sert sert vurulduunu iitir gibi oldu. rkilerek yerinden doruldu ve Geldim, geldim! diyerek kapya doru yneldi. Ama koridora kp baksa kapnn alnd falan yok, sadece telefon cranklayp duruyordu. Arkasndan dman kovalyormu gibi biteviye ve asabi bir ekilde ac ac inleyen telefon!

Bir eliyle yal kalbini bastran Bibisara mama, telefonun yanndaki sandalyeye uval gibi yld. Hayr, kalbi onu yanltmyordu: Birka dakika devam eden zrltdan sonra, uzaktan, sanki doup byd Mercantavdan kz Mercanayn insann yreini hoplatan heyecanl titrek sesi iitildi:

Mamacan! Siz misiniz, mamacan?

Benim balam, benim, maman!

Selam mamacan! yi misiniz, mamacan? Gazi babamlar da

Baban da iyi.. Sen naslsn, balacanm? Torunum Lain iyi mi?

Torunun, Lainciin.. hepsi iyiler..

yleyse niye alyorsun? Bir eyin yok ya, balam? -diye sordu Bibisara mama, ama yrei mehul bir tehlike endiesiyle kaban verdi.. Onun yreindeki endie bin kilometre uzaktan kznn kalbine yn olmu gibi Mercanay:

Damadnz Suyun aam.. Suyun aam, -deyip sustu kald. Kznn gzlerinin dolduunu, kendini tutmaya altn hisseden mama:

Nolmu damadma? -dedi eli yreinde- Hasta m oldu yoksa?

Hastalansa neyse.. Onu.. Onu ap gtrdler. Bibisara mama anlamad.

Kim ap ketti? Kayga ap ketti?

Mamacan! -diye karlk verdi Mercanay- Telefonda anlatamam. ftira hepsi! Kurban olaym, mamacan! Bir gelip gidiverin! Gazi babamla bir geliverip gitmezseniz.. Biz hepimiz burada anasndan ayrlan deve yavrusu gibi bozlayp kaldk mamacan!

Beyninde hepse mi attlar acep? sorusu akmak gibi parlaynca, Bibisara mamann elleri titremeye balad.- Hepsedildi! Hepsedilmese kzcaz Mercanay yuvasna ylan den sere kuu gibi kendini paralar myd?

Noldu? Dorusunu syle, balam!

Dorusunu sylesem.. Kt! ok kt!

Hemen gelin, hemen gelin, mamacan!

Gelelim balam, gelelim.

Gazi babamlar da gelsinler.

Tamam, tamam, balam. Gazi baban da yanma alr gelirim!

Mercanay baka eyler de sylemek istiyordu, fakat telefonun guv guv sesleri arasnda onun sesi tpk zayf bir civcivin cyaklamas gibi kaybolup gitti.

Bibisara mama, hasta ayaklarn srye srye salona geti. Drt odal koca ev, ev deil bir saray yavrusuydu, ama sanki su basm, cenaze km gibi sessizdi. Mama bir gn nce kt bir d grm, gndz ise srekli sol gz seyirmi, iini bir kurt kemirip durmutu. Ryasnda..

Aman ya Rabbi! Tpk biraz nceki gibi kap tak tak vurulurmu. Mama dar ksa.. Kapda gz ap grd, severek vard merhum kocas Memet Mergen dikilip dururmu. Doruca Mercantavdan gelirmi! Srtnda siyah akman, banda karakul terlik, elinde cngl sapl kamsyla Memet Mergen gr byklarn dikip:

Evet bibim! -dermi gzlerinden alevler saarak- Mercantavn yemyeil yaylalarn ydndan karp Babatav gibi havadar yeri terk ederek, Allahn nasip ettii helalliini unutup ban alp gittiin yer bu mu? -dermi- Yoksa u altn bileziklere mi satldn? u zeb-u ziynetlere mi kandn? Bunu yapacana Mercantavn kaynaklarndan souk suyunu iip, adrn deyerek, kmzn yudumlayp oturman bin kere daha iyi deil miydi, bibim?

Aacan! -dermi mama sklarak- Eer siz daha krknzdayken Mercantavda yklp, zavall bibinizi gz yal, Allahtan dileyip aldn kzn yetim brakp, bu yalan dnyadan ekip gitmeseydiniz.. Ben bedbaht Babatavdan ayrlr mydm? Alaya alaya gzlerimin pnarlar kurudu. Siz beni bilirsiniz, aacan!

Bilmesem, benim gibi kt birinden gnln elen u Gazi nerede? -dermi Mergen, elindeki kamy skarak.

Mama tuhaf bir korkuya kaplp:

Brak u zavall ihtiyar! -diye yalvarrm- O da Allahn mmin bir bendesi. Ne yapaym, eer siz Bayvarnzda dadan daa uarm ben deyip, uuruma dmeseydiniz..

Uuruma dtysem lmedim ya! -dermi Memet Mergen, gzlerim ksp, glmseyerek- Seni denemek iin byle yapmtm! Eer dediklerin doruysa, eer gnln benden elmediysen, yr Mercantava gidelim! Sevgili kzm Mercanayn otanda byk dn var! abuk varp yetielim! Genliimizde glp oynatmz, gezip tozduumuz yaylalarda gezip, ark syleyelim, el lemin duasn alalm!.

Mama iaret parman dudaklarna baarm:

it, aacan! Gazi duymasn. Ben imdi gelirim, imdi! -dermi salnarak. Dermi ve sevinten yrei coarken uyanvermi!

Mama, yava admlarla yatak odasna doru ilerledi. Odadaki lamba snm olmasna ramen avludaki elektrik direklerinden szan kla ierisi olduka aydnlkt. Yanyana konulan ar ve geni somyalardan biri henz botu. Sabah erkenden bilmem hangi okuldaki randevusuna giden Gazi - ne zamandan beri ona Gazi dediini kendisi de bilmiyordu- henz dnmemiti.

Bibisara mama, yrei gp gp atarak, yavaa sandalyeden kalkp salona geti. Salon yar karanlkt. Avludan den k, salonun sa ve sol tarafn kaplayan kymetli eyalara, raflardaki kitaplarn yaldzlarna, btn duvara ve yakasndan paasna kadar madalya ve iltlerle sslenmi resimlere aksediyor, evin iini nura garkediyordu.

Onu en ok akna eviren ey, dn ryasnda grd merhum kocas Memet Mergenin canlym gibi karsna dikilmesiydi! Szleri, gzleri, sinirlendii zaman dikilen byklar, gelimi cssesi, sert baklar, velhasl hepsi, hepsi mamann sevip vard Mergenin ta kendisiydi! Mergen, mekn cennet olsun, daha otuzuna basmadan dadan aa yuvarlanp terk-i dnya eylediinde, Bibisara mama be alt yandaki kzcaz, biraz nce deve yavrusu gibi bozlayp telefon eden sevgili Mercanayn barna basarak, bir bana kalvermiti.

E kurban olduum Allah! Bir insan ryada bu kadar gerekmi gibi grnr mym? Kulanda nlayan ktem ve fkeli sesi bile Mergenin gerek sesiydi!.

Mamann yreini azna getiren husus, dn grd rya ile biraz nce telefonda iittii om haber arasnda mthi bir benzerliin olmasyd! Sevgili kzm Mercanayn evinde byk dn var! demiti Memet Mergen ryasnda. Evet, onun bu szleri de, Mercanayn biraz nceki feryad da bouna deil. Mercanayn bana ar bir musibet geldi ki, rahmetlinin ruhu mamann dne girdi!

Bibisara mama ne yaparsa yapsn, hayli zamandr ydndan km olan korkun manzaralar, bana gelen felketler, dert ve hasretler birbiri ardna gz nne gelmeye balad. O elim faciann meydana geldii gn Memet Mergen Mercantav kynde yaplan byk tuluma katlmak iin ata binmiti. O zamanlar henz on glnden bir gl almam olan Bibisara, kucanda Mercanayla gzden kayboluncaya kadar ona el sallam, sonra tpk bugn olduu gibi, eli ayana dolam, yrei skvermiti. Sonunda akama doru Mercantav ynnde bir kara bulut peyda olmutu. Hayr, bu genelde olduu gibi uzaktan naralar atarak gelen msabakaclarn kard bir toz bulutu deil, matem sessizliine brnm koca bir kalabalkt. Kalabalk yaklatka ift at zerine bir keeye sarlarak atlm uzun bir cisim yrekleri yerinden oynatyordu! Ah insan kalbi! Felaketi nceden sezermi: Beyaz keeye sarp sarmalanm ey, Memet Mergenin cesedinden baka bir ey deildi!

Ertesi gn btn Mercantav, Memet Mergeni atyla birlikte, otuz arn gelen uurumdan atlarm dedii ve yklp kald Bayvara defnetmiti..

Daha sonra Bibisara matem elbiselerine brnp bir yl yas tutmu, bir yl kadar sonra yal kaynana ve kaynatasyla helalleip kolhoz merkezine gp gitmiti.

ansna o yl kolhozda bir hah dokuma atlyesi almt. Bibisara, burada ie balamt. Memet Mergenden baka kocaya varmam diye yemin etmi; ondan kalan yadigrm Mercanay babalk yz grmeden bytp, evlendirdikten sonra bu dnyadan yzmn akyla gp gitsem ve ahrette Mergenle yzm ak, cismim pak olarak grsem baka bir ey istemem diye kafasna koymutu. Ve srf bu yzden kapsn andran dnrcleri nazike geri evirmi, talihlilerini reddetmiti. Ama hayr, ben isterim otuz, Tanr verir dokuz sz doruymu. Kaderden kamak mmkn deilmi.

Next page
Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

Similar books «Adalet Menzili»

Look at similar books to Adalet Menzili. We have selected literature similar in name and meaning in the hope of providing readers with more options to find new, interesting, not yet read works.


Reviews about «Adalet Menzili»

Discussion, reviews of the book Adalet Menzili and just readers' own opinions. Leave your comments, write what you think about the work, its meaning or the main characters. Specify what exactly you liked and what you didn't like, and why you think so.