• Complain

Frank László - Szélhámosok, kalandorok

Here you can read online Frank László - Szélhámosok, kalandorok full text of the book (entire story) in english for free. Download pdf and epub, get meaning, cover and reviews about this ebook. publisher: Gondolat, genre: Detective and thriller. Description of the work, (preface) as well as reviews are available. Best literature library LitArk.com created for fans of good reading and offers a wide selection of genres:

Romance novel Science fiction Adventure Detective Science History Home and family Prose Art Politics Computer Non-fiction Religion Business Children Humor

Choose a favorite category and find really read worthwhile books. Enjoy immersion in the world of imagination, feel the emotions of the characters or learn something new for yourself, make an fascinating discovery.

Frank László Szélhámosok, kalandorok

Szélhámosok, kalandorok: summary, description and annotation

We offer to read an annotation, description, summary or preface (depends on what the author of the book "Szélhámosok, kalandorok" wrote himself). If you haven't found the necessary information about the book — write in the comments, we will try to find it.

Frank László: author's other books


Who wrote Szélhámosok, kalandorok? Find out the surname, the name of the author of the book and a list of all author's works by series.

Szélhámosok, kalandorok — read online for free the complete book (whole text) full work

Below is the text of the book, divided by pages. System saving the place of the last page read, allows you to conveniently read the book "Szélhámosok, kalandorok" online for free, without having to search again every time where you left off. Put a bookmark, and you can go to the page where you finished reading at any time.

Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

Frank Lszl

Szlhmosok, kalandorok

(Strassnoff Ignc, Trebitsch-Lincoln Ignc, Jellinek Morton, Horvth Menyhrt)

Gondolat

Budapest, 1966

ELSZ

1920 tavaszn a horthysta ellenforradalom bosszja ell klfldre menekltem, s majd hrom vtizeden keresztl nem lttam szlhazmat, Magyarorszgot. A nemzetkzi reakci hullmverse az els vilghbor s az ezt kvet forradalmak leverse utn egyre ersdtt; a demokrcia, a szocializmus katoni egyik hadllst a msik utn voltak knytelenek feladni. gy hnydtunk, mi emigrnsok, a kiutasts scyllja s a szletben lev fasiszta terror charybdise kztt orszgrl orszgra, vgl Hitler hatalomra jutsa utn vilgrszrl vilgrszre. n zsiba menekltem, nyolc vig ltem Knban.

Tagadhatatlan, hogy a megprbltatsok mellett hasznomra is volt letem e kzdelmes korszaka: hrom vtized rengeteg tapasztalatt gyjtttem ssze. Vilgot lttam, sok rdekes lmnyben volt rszem, emberek szzai kereszteztk utamat, akiknek a plyja mg az enymnl is kalandosabban alakult, rk, mvszek, politikusok s szlhmosok. Ebben a knyvben a nagy szlhmosokrl lesz sz, a nemzetkzi politikai harctr marodrjeirl. Kztk tartottam szemlt.

Vlasztsom ngy magyar szrmazs kalandorra, Strassnoff Igncra, Trebitsch-Lincoln Igncra, Jellinek Mortonra s Horvth Menyhrtre esett. Strassnoff mindenekeltt a zsros fpapi stallumok haszonlvezit sarcolta, Trebitsch-Lincoln az imperialista llamok politikai appartusnak fonksgaira ptette fel kalandor-karrierjt. Jellinek Morton a tzsde, szorosabban az inflcis valutaspekulci tvesztinek ismeretben indult rablhadjratra, Horvth Menyhrt a tks vilg hitelletnek egyik legrzkenyebb eszkzt, a csekket hasznlta fel a banktrezrok megfrsra. Korunk jellemzje a specializlds. Nos, az a ngy kalandor, akinek a plyjt e knyvben vzolom, egytl egyig specialista, a szlhmossg klnbz gainak professzora.

Kzs vonsuk, hogy a magukvlasztotta letformt, a kalandort, szinte mvszi sznvonalra emeltk. Thomas Mann htrahagyott mve, az Egy szlhmos vallomsai egy ilyen mvszkalandor letrl szl. Amit a nagy nmet regnyr hsrl, Felix Krullrl elmond, majd minden rszletben rillik e knyv hseire. Mind a ngyen a polgri trsadalom talajbl nttek ki, mind tehetsgesek, valamennyien ds fantzival rendelkeznek, jmegjelensek, szjrsuk gyors, emberismeretk flnyes s mind a ngyen igenlik a tks trsadalmat, ugyanakkor, amikor csfot znek belle. Igenlik, mert e trsadalom nlkl, e trsadalom gyengi, fonksgai nlkl kalandor plyjuk nem vlnk lehetv. A kzs vonsok mellett azonban jellembeli klnbzsgeik elg nagyok. Strassnoff s Horvth Menyhrt inkbb bohm tpusok, knnyedn bnnak a knnyen szerzett pnzzel, pazarolnak vele, letkkel is. De Strassnoff emberibb, puhbb, Horvth Menyhrt kemnyebb, knyrtelenebb. Jellinek, aki tudsnak indult, mg szlhmos manverei kzepette is szletett pedns. Trebitsch-Lincoln cinikus, nagyszabs politikai kalandor, ugyanakkor fanatikus istenkeres. Nem vletlen, hogy ngyszer vltoztatja vallst, s noha ktsgtelen, hogy a papi talr szmra jelmez lete egy-egy szakasznak sznpadi deszkjn, de egyttal bels szksglet is. Erre vall a buddhizmusrl szl nagy mve, komoly elmlyeds eredmnye.

A knyvben igyekeztem ragaszkodni a trtneti sorrendhez, s gy elsnek Strassnoff letplyjt vzoltam fel. akinek ifjsga s kezdeti kalandjai mg a mlt szzad utols kt vtizedre esnek. Trebitsch-Lincoln karrierje kzvetlenl a szzadforduln veszi kezdett. Jellinek s Horvth egyidsek, de mgis az elbbit lltottam be sorrendben harmadiknak, mert mr 1920 nyarn eltnik az esemnyek sznterrl, mg Horvth plyjnak utols szakasza Hitler Nmetorszgban msfl vtizeddel ksbb r vget.

A kzlt ngy letrajz keretben rvid bevezetket tall az olvas, amelyek a trtnelmi httr nhny jellemz vonst tartalmazzk, de a cselekvs tovbbi fonala elvezet bennnket az elbeszls hseinek korban lezajl esemnyekhez, s kiegszti a kurtra szabott kortrtneti ismertetst. Ez a mdszer annl is inkbb ajnlatosnak ltszott, mert ugyanazok a vilgtrtnelmi esemnyek mind a ngy letrajz sorn belejtszanak a trtnsbe s a velk val elzetes, rszletes foglalkozs ismtlsekre vezetett volna.

Budapest, 1956 jniusban.

A szerz

STRASSNOFF IGNC

I.
Kis tolvajnak indult

A magyarorszgi magas klrus tletes vmszedjt, aki a legklnbzbb jelmezekben lpett fel tbb vtizedre terjed kalandorplyjn, Strassnoff Igncnak hvtk. Vltozatos s burleszk kalandokban oly gazdag letplyjnak nagyrszt Magyarorszg a szntere, amilyen a mlt szzad vgn s a jelen szzad elejn volt. Ez a flfeudlis Magyarorszg, a nagybirtok, a nagybankok s a fpapi latifundiumok orszga, kaszinz, versenyistllt s metresszeket tart, krtyz s prbajoz mgnsaival, vgzett uraival, moh s uzsors bankraival, testes, elnehezlt, de kapzsi fpapjaival kitn talaj volt egy gyorsesz, j fellps, elsznt kalandor szmra. Strassnoff nagyszeren ismerte azokat a szlakat, amelyek a hatalom birtokosai kztt szvdtek, s e szvedk ismeretre ptette fel pnzszerz hadmveleteinek stratgijt.

Magyarorszgon a katolikus egyhz a feudlis korszakban igen jelentkeny anyagi javakat ragadott maghoz, s ennek megfelel politikai hatalomra tett szert. Az rseki s pspki latifundiumok az rpdok majd a vegyeshzi kirlyok korban is egyre nttek, elssorban azrt, mert a politikai hatalomrt foly harcban az uralkodk llandan rszorultak a fpapok tmogatsra, s egyre nagyobb kirlyi adomnyok gyaraptottk az egyhz vagyont. A Horthy-uralom idejn tovbb ntt az egyhz vagyona.

A jelen szzad eleje ta ppen Strassnoff fellpse idejn az egyhzi mltsgok viseli reszmltek arra, hogy lpst kell tartaniuk a korral, be kell kapcsoldniuk a kapitalista profitszerzsbe. Bankok, iparvllalatok igazgatsgi tagjai lettek, telekspekulcit folytattak, st az inflcis korszakban devizazleteket is bonyoltottak le. Az ezekbl az zletekbl szrmaz jvedelmek azonban csak kis rszben gyaraptottk az egyhz vagyont, nagyobb rszk az zletel fpapok sajt kln zsebbe folyt.

Ktsgtelen azonban, hogy maga a pspki stallum hatalmas vagyont kpviselt a szzadforduln, az rseki uradalmak pedig vetekedtek az Eszterhzyak vagy a Krolyiak birtokaival. A pspki diocsis feje gyakorlatilag szinte korltlanul rendelkezett az egyhzi birtok vi tbb szzezer aranykorona rtk jvedelmvel, s csupn elidegentenie nem volt szabad a rbzott ingatlant, valamint az egyhzi kincseket, a templomi drgasgokat, festmnyeket, kelyheket, arany-ezst ednyeket stb. Noha ilyenre is akadt plda Bubits Zsigmond kassai pspk esetben, aki a szzad elejn, regkorra, kirustotta a rebzott drgasgokat.

A fpapok azonban nemcsak a maguk rszre gyjtttek, hanem csaldtagjaik rdekeit is kpviseltk. J rokonok voltak. A hatalmas jvedelem tekintlyes rszt a csald tmogatsra fordtottk, a fivrek, nvrek, de mg az oldalgi rokonok is bven rszesltek a klnbz fldi jkban; a pnzbeli seglyen kvl termszetbeni juttatsok formjban is lveztk az rseki vagy pspki csaldf bkezsgt. Apanzs, hozomny, lls hullott az lkbe. De sajnos, a mltsg nem volt rkletes. A fpap hallval Ali baba barlangja bezrult a rokonsg eltt, s csak annak a szmra nylt meg jra, aki ismerte a Szzm nylj ki titkt. St letben is megfoszthattk a fpapot a vagyon feletti rendelkezstl, ha feltnen pazarolt, tovbb ha egy feltrekv csillag az egyhzfejedelem betegsgre vagy magas korra val utalssal keresztlvitte, hogy koadjutorr nevezzk ki az rsek vagy pspk mell. A koadjutor tvette az uradalmak kormnyzst, az egyhzi vagyon felett val rendelkezst. Mindennem jvedelem ezutn az kezhez folyt be, a fpap csupn rangjnak megfelel elltsra tarthatott szmot. A koadjutor ezenkvl cum jure successionis foglalta el hivatalt, teht utdlsi joggal. Fnke halla utn automatikusan lpett a helybe. A koadjutor kinevezsnek veszlye Damokles-kardknt fggtt minden korosabb fpap feje fltt. Ez a veszly, valamint annak ismerete, hogy az egyhzfejedelmek rokonsguk meggazdagodsra hasznljk fel llsukat, adott alkalmat Strassnoff Igncnak arra, hogy sorban megsarcolja kiszemelt ldozatait.

Strassnoff Ignc 1866-ban szletett Mtszalkn. Szlei kispolgrok voltak, s az apa korai halla kvetkeztben a csald szthullott. A beteges Strassnoffn a tzves Igncot egy artistan gondjaira bzta, de amikor ez hrom v mlva frjhezment egy rnagyhoz, visszakldte a serdl fit az anyjhoz. A cirkuszi krnyezet mindenesetre nyomot hagyott a fin. Az artistk hol bsgben lnek, hol nyomorban. Trsadalmi eltletek, de az uralkod erklcsi szablyok sem ktik ket annyira, mint a ms foglalkozsakat; a tisztes nyomort lenzik, a hzassg intzmnye, de mg a frfi s n kztti bartsg sem jelent szmukra tl szoros ktelket. A tizenhrom ves fi ezeket egsz letre megjegyezte magnak.

Next page
Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

Similar books «Szélhámosok, kalandorok»

Look at similar books to Szélhámosok, kalandorok. We have selected literature similar in name and meaning in the hope of providing readers with more options to find new, interesting, not yet read works.


Reviews about «Szélhámosok, kalandorok»

Discussion, reviews of the book Szélhámosok, kalandorok and just readers' own opinions. Leave your comments, write what you think about the work, its meaning or the main characters. Specify what exactly you liked and what you didn't like, and why you think so.