• Complain

Camus - Yaz

Here you can read online Camus - Yaz full text of the book (entire story) in english for free. Download pdf and epub, get meaning, cover and reviews about this ebook. publisher: Can Yayınları, genre: Detective and thriller. Description of the work, (preface) as well as reviews are available. Best literature library LitArk.com created for fans of good reading and offers a wide selection of genres:

Romance novel Science fiction Adventure Detective Science History Home and family Prose Art Politics Computer Non-fiction Religion Business Children Humor

Choose a favorite category and find really read worthwhile books. Enjoy immersion in the world of imagination, feel the emotions of the characters or learn something new for yourself, make an fascinating discovery.

Camus Yaz

Yaz: summary, description and annotation

We offer to read an annotation, description, summary or preface (depends on what the author of the book "Yaz" wrote himself). If you haven't found the necessary information about the book — write in the comments, we will try to find it.

Camus: author's other books


Who wrote Yaz? Find out the surname, the name of the author of the book and a list of all author's works by series.

Yaz — read online for free the complete book (whole text) full work

Below is the text of the book, divided by pages. System saving the place of the last page read, allows you to conveniently read the book "Yaz" online for free, without having to search again every time where you left off. Put a bookmark, and you can go to the page where you finished reading at any time.

Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make
Lt, Albert Camus 1954, ditions Gallimard, Paris 1994, Can Sanat Yaynlar Ltd. ti. Tm haklar sakldr. Tantm iin yaplacak ksa alntlar dnda yayncnn yazl izni olmakszn hibir yolla oaltlamaz.
1. basm: 1994 5. basm: Eyll 2013, stanbul E-kitap 1. srm Eyll 2014, stanbul 2013 tarihli 5. basm esas alnarak hazrlanmtr.
Kapak tasarm: Aye elem Design Kapak resmi: iStockphoto.com / Dmitro Kozlov
ISBN 978-975-07-2399-5
CAN SANAT YAYINLARI YAPIM, DAITIM, TCARET VE SANAY LTD. T. Hayriye Caddesi No: 2, 34430 Galatasaray, stanbul Telefon: (0212) 252 56 75 / 252 59 88 / 252 59 89 Faks: (0212) 252 72 33

Albert Camusnn Can Yaynlarndaki dier kitaplar:

  • Yabanc, 1982
  • Mutlu lm, 1991
  • Tersi ve Yz, 1992
  • Yolculuk Gnlkleri, 1993
  • lk Adam, 1994
  • Bakaldran nsan, 1995
  • Dn / Bir Alman Dosta Mektuplar, 1995
  • Srgn ve Krallk, 1996
  • Sisifos Syleni, 1997
  • D, 1997
  • Veba, 1997

ALBERT CAMUS, 1913 ylnda, Cezayirde dnyaya geldi. Cezayir niversitesinde srdrd felsefe renimini salk nedenleriyle yarda brakt. 1938de Parise gitti, ilk yaptlar Tersi ve Yz ve Dn bu dnemde yaymland. Edebiyat dnyasna asl giriini, 1942de yaymlanan Yabanc adl roman ve Sisifos Syleni balkl felsefi denemesiyle yapt. Birbirini tamamlayan bu iki yaptta, varoluu izler tayan sama felsefesini gelitirdi. Bakaldran nsan,Yaz, Srgn ve Krallk isimli eserleriyle hem edebiyat hem de dnce alanlarnda yetkinliini kantlad. Mutlu lm ve lk Adam adl romanlar lmnden sonra yaymland. 1957de Nobel Edebiyat dlne deer grlen ve bugn XX. yzyl edebiyat ve dnce dnyasnn en nemli adlarndan biri kabul edilen Albert Camus, 1960 ylnda bir araba kazasnda yaamn yitirdi.

TAHSN YCEL, 1933te dodu. Galatasaray Lisesi ve Edebiyat Fakltesi Fransz Dili ve Edebiyat Blmn bitirdi. rencilik yllarnda Varlk Yaynlarnda evirmen ve daha sonra yaz ileri mdrl yapt. Mezun olduu blmden 2000 ylnda profesr olarak emekliye ayrld. yk derlemeleri, romanlar, bilimsel aratrmalar ve kuramsal yazlarnn yan sra Balzac, Flaubert, Daudet, Gide, Simenon, Colette, Jean Giraudoux, Proust, Camus, Sartre, Malraux, Saint-Exupry gibi yazarlarn eserlerini dilimize kazandran Ycel, 1984 ylnda Azra Erhat eviri stn Hizmet dlne deer grld, 1997de Fransz hkmeti tarafndan Palmes Acadmiques Nian, Commandeur derecesi verildi.

Ama sen, sen
duru bir gn iin dodun...

HLDERLIN

Sunu

Albert Camus Yaz 1954 ylnda, yani Yabanc ile Sisifos Syleninden on iki, Vebadan yedi, Bakaldran nsandan yl sonra yaymlar. yleyse, en nl yaptlarn ardndan geldiine gre, bu yapt bir olgunluk a rn olarak m deerlendirmek gerekir? Bir lde, evet: Kitabn ilk ve en uzun denemesi 1939dan, ikincisi 1940tan kalmadr; ama geri kalanlar Yabancdan, son ikisi de Bakaldran nsandan sonradr. Gene de bu kitap daha ok bir genlik yapt izlenimi uyandrr insanda, hem de yazarnn, Tipasaya Dnte grdmz gibi, baya ili bir dille, yitirilmi genlikten sz etmesine karn.

Hi kukusuz, ilk denemenin gnah ok bu izlenimde: Minotauros ya da Oran Molas, hem olduka eski bir tarihte yazlmtr, hem de, birok ynden, bir altrma, bir anlatm almas havas tar. Ancak izlenimimizin gerek kayna, Camusnn bu yaptta durmamacasna ocukluunun ve genliinin toprann: Cezayirin evresinde dnmesidir. stelik, Yazdan bize yansd biimiyle, Cezayir hem yoksulluuyla ar bir genliin anlaryla dolup taar, hem de doas ve tarihiyle ayn lde ar ve gen bir lkedir. Bylece, bir batan bir baa, bir genlik havas soluruz.

Ancak, i genlik topra, genlik zlemi ve genlik izleiyle bitmez. Genlik izlei belirgin izlektir, ama, derinden derine, baka izleklere, rnein doa izleine balanr. Gerekten, doaya, dana, denizine ve gneine neredeyse barsal bir sevgi duymu, onda kendine bir snak, dncelerine bir yant aram, nda tm yaam felsefesinin imgesini bulmu olan Camus, Yazda da Cezayirin scak ve aydnlk doasndan eskil Yunann doann ve insann hibir eyini yadsmayan ll ve kl dncesine uzanr. Bylece, Avrupann kapld ykc tutkuyu yalnl lsnde hayranlk verici bir mantkla yarglar. Hatta, zaman zaman, kendimizi Bakaldran nsann sonlarna doru solumaya baladmz o esiz Akdeniz ikliminde buluruz.

alacak bir yan da yoktur bunun: Camus ayn temel dnceyi birka yaptta birden ilemeyi bir alkanla dntrmtr; bir yapttan bir baka yapta geerken de srekli gelitirilen bir dncenin bir yamacndan bir baka yamacna geer, bylece Veba, Yabancy yantlar, Bakaldran nsan da Sisifos Sylenini. Yaz da btnn ayrlmaz bir parasdr: Camus burada da kinci Dnya Sava sonrasnn Batsn benzersiz bir ak grllkle yorumlar, sorunlarna l ve adalete dayal zmler arar. u var ki, batan ve sondan ikier, er yl bir yana braklnca, neredeyse tm bir yazarlk yaamn kapladndan, bu kk kitap ayn zamanda bir drt yol az olarak kar karmza. stelik, o kendine zg lllyle, Camusnn kendinden sz etmeyi gze ald, kiilii ve yapt konusunda olumu dnceler zerine kendi dncelerini dile getirdii kitaptr.

Ksacas, bir bayapt olmasa bile, Yaz da Albert Camus nn derin duyarlna ve soylu dncesine tanklk eder, hem de 1939 denemesinden balamak zere.

TAHSN YCEL

MNOTAUROS
YA DA
ORAN MOLASI

Pierre Galindoya

l kalmad artk. Ada kalmad. Oysa gereksinimini duyuyoruz. Dnyay anlamak iin baz baz ona srtmz dnmemiz gerekir; insanlara daha iyi yardm edebilmek iin bir an onlar kendimizden uzak tutmamz gerekir. Ama g kazanmamz iin zorunlu yalnzl, usun toparland ve gzpekliin lsnn alnd uzun soluu nerede bulmal? Byk kentler kald. Ancak, bunun iin de birtakm koullar gerekiyor.

Avrupann nmze serdii kentler gemiin uultularyla fazla dolu. Deneyimli bir kulak, kanat sesleri seebilir buralarda, ruhlarn rpnn seebilir. Yzyllarn, devrimlerin, grkemin ba dnmesini duyar insan. Batnn lklar iinde kurulduunu anmsar. Bu da arad sessizlii salamaz ona.

Paris yrek iin bir ldr ou kez, ama, kimi saatlerde, Pre-Lachaise Mezarlnn yukarsndan bir devrim yeli eser, bu l birdenbire bayraklarla, yenik dm yceliklerle doldurur. Birtakm spanyol kentleri de byledir, Floransa ya da Prag da. Mozart olmasa Salzburg dingin bir kent olurdu. Ama, arada bir, Salzachn zerinde, cehenneme dalan Don Juann zorlu ve gururlu l dolar.

Viyana daha sessiz grnr, kentler arasnda bir gen kzdr. Burada talarn ya yz yl gemez, genlikleri de hzn bilmez. Ama Viyana, tarihin bir drt yol azdr. evresinde imparatorluklarn arpmalar nlar. Gkyznn kanla kapland kimi akamlar, Ringin antlar zerinde, tatan atlar havalanr gibi grnr. Her eyin gc ve tarihi dile getirdii bu ksack anda, Polonya svarilerinin atllar altnda, Osmanl mparatorluunun gmbrtl k aka duyulabilir. Bu da yeterince sessizlik salamaz.

Hi kukusuz, Avrupa kentlerinde bulmaya geldiimiz ii dolu sessizlik gzeldir. En azndan, yapmalar gerekeni bilen insanlar iin. Buralarda yoldalarn seebilirler, benimseyebilir ya da brakabilirler. Otel odasyla Saint-Louis Adasnn emektar talar arasnda bu yolculua ka insan dalmtr! Dorudur, kimileri de yaltlanmlktan lmtr burada. Birinciler, ne olursa olsun, burada gelime ve kendilerini kesinleme nedenleri buluyorlard. Hem yalnzdlar, hem deildiler.

Yzlerce yllk tarih ve gzellik, evrimini tamamlam binlerce yaamn ateli tankl, Seine boyunca kendilerine elik ediyor, ayn zamanda hem geleneklerden, hem fetihlerden sz ayordu. Ama genlikleri bu yoldal istemeye yneltmekteydi onlar. Bir gn gelir, can skc olur. Rastignac, Paris kentinin korkun kflenmilii karsnda, imdi ikimiz kaldk, k karma! diye haykrr. kisi, evet, ama bu da fazla!

l de bir anlam kazand, fazlasyla iir yklediler le. Dnyann tm aclar iin benzeri bulunmaz bir yer. Oysa, baz baz, yrek kesinlikle iirsiz yerler ister. Descartes, dnm evrenine kapanmas gerekince, kendi ln: ann en tccar kentini seer. Burada yalnzln ve belki de, yiite iirlerimizin en byn yaratma olanan bulur: Birincisi (ilkelerin), kendim aklkla tanmadka hibir zaman hibir eyi doru diye benimsememekti. Bu denli tutkulu olmayabilir, gene de ayn zlemi duyabilirsiniz. Ama, yzyldr, Amsterdam mzelerle doldu. iirden kap talarn dinginliini bulmak iin, baka ller, baka ruhsuz ve desteksiz yerler gerekir. Oran, ite bunlardan biri.

Next page
Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

Similar books «Yaz»

Look at similar books to Yaz. We have selected literature similar in name and meaning in the hope of providing readers with more options to find new, interesting, not yet read works.


Reviews about «Yaz»

Discussion, reviews of the book Yaz and just readers' own opinions. Leave your comments, write what you think about the work, its meaning or the main characters. Specify what exactly you liked and what you didn't like, and why you think so.