• Complain

Livius - A római nép története 2.

Here you can read online Livius - A római nép története 2. full text of the book (entire story) in english for free. Download pdf and epub, get meaning, cover and reviews about this ebook. genre: Detective and thriller. Description of the work, (preface) as well as reviews are available. Best literature library LitArk.com created for fans of good reading and offers a wide selection of genres:

Romance novel Science fiction Adventure Detective Science History Home and family Prose Art Politics Computer Non-fiction Religion Business Children Humor

Choose a favorite category and find really read worthwhile books. Enjoy immersion in the world of imagination, feel the emotions of the characters or learn something new for yourself, make an fascinating discovery.

Livius A római nép története 2.

A római nép története 2.: summary, description and annotation

We offer to read an annotation, description, summary or preface (depends on what the author of the book "A római nép története 2." wrote himself). If you haven't found the necessary information about the book — write in the comments, we will try to find it.

Livius: author's other books


Who wrote A római nép története 2.? Find out the surname, the name of the author of the book and a list of all author's works by series.

A római nép története 2. — read online for free the complete book (whole text) full work

Below is the text of the book, divided by pages. System saving the place of the last page read, allows you to conveniently read the book "A római nép története 2." online for free, without having to search again every time where you left off. Put a bookmark, and you can go to the page where you finished reading at any time.

Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make
TDIK KNYV

1. Mindentt bke volt mr megint, csak a rmaiak s a veiibeliek lltak harcra kszen, olyan indulattal s gyllettel eltelve, hogy a legyzttre nyilvnval pusztuls vrt. A kt np vlasztsi gylsei nagyon eltr mdon zajlottak le. A rmaiak a consuli jogkrrel felruhzott katonai tribunusok szmt - most elszr - nyolcra emeltk, s a kvetkezket vlasztottk meg: M. Aemilius Mamercust (msodszor), L. Valerius Potitust (harmadszor), Ap. Claudius Crassust, M. Quinctilius Varust, L. Iulius Iulust, M. Postumiust, M. Furius Camillust s M. Postumius Albinust. A veiibeliek viszont, megelgelve az venkn t megjul s nemegyszer viszlykodst okoz vlasztsi kzdelmet, kirlyt vlasztottak. Ez srtette Etruria npeit, amelyek egyarnt gylltk a kirlysgot s szemly szerint a kirlyt is, aki hatalmaskodsval s ggjvel mr korbban is terhre volt a l akossgnak. Az nnepi jtkokat ugyanis, amelyeknek megzavarsa szentsgtrsszmba ment, durvn flbeszaktotta, mert a tizenkt np mst vlasztott meg helyette fpapnak. S feldhdve a mellzsen, mikor mr javban folytak a jtkok, vratlanul viss z arendelte a szereplket, akik nagyrszt az rabszolgi voltak. Ezrt a npek, amelyek mindennl jobban tiszteltk a vallsi szertartsokat, minthogy ezek polsban tntek ki leginkbb, elhatroztk, hogy a veiibeliektl, mg kirly uralkodik felettk, m egtagadjk a segtsget. hatrozatrl, flve a kirlytl, Veiiben nem mertek beszlni, hiszen mindenkirl, aki ilyesmit terjeszt, azt tartotta volna, hogy lzadst szervez, nem pedig res hresztelseket ad tovbb. gy a rmaiak, noha Etruribl nem jeleztek harci cselekmnyeket, mgis, minthogy - rteslseik szerint - ezt az gyet ott minden npgylsen elhoztk, ketts erdtmnyrendszert emeltek: egyik oldalval a vros fel, az esetleges kitrsek elvgsra, msikkal Etruria fel, az onnan vrt seglycsapatok feltartsra.

2. A rmai vezrek tbb remnyt fztek az ostromhoz, mint a rohammal val bevtelhez, ezrt katonik teljesen j dolgot, tli tbort kezdtek pteni, azzal a szndkkal, hogy tlen is folytatjk a hbort. Amikor ez a hr eljutott Rmba, a nptribunusok, akik mr j ideje nem talltak rgyet arra, hogy nyugtalansgot sztsanak, rohantak a npgylsbe, s harsogva korbcsoltk fel a tmeg indulatait: Lm, ezrt kellett elrendelni, hogy a katonk zsoldot kapjanak! Helyesen lt t k k, hogy olyan ajndk lesz ez, amelyet az ellensg mreggel itatott t. Ebek harmincadjn a np szabadsga! Egyszer s mindenkorra eltvoltottk az ifjsgot a Vrosbl, kizrtk a kzgyek intzsbl, s mg tlen, vagy egyetlen ms vszakban sem teh e ti le a fegyvert, hogy otthonrl, meglhetsrl gondoskodjk. Mit gondol a np, mirt vezettk be a megszakts nlkli katonai szolglatot? Nyilvn mindenki r fog jnni, mi volt az igazi cl: megakadlyozni a fiatal nemzedket, a np igazi erejt, hog y brmit is cselekedhessen az rdekkben. Klnben is: a mieink sokkal tbbet szenvednek s sanyarognak, mint a veiibeliek. Azok ugyanis a telet a vrosukban vszelik t, amelyet a kitn fal s termszetes fekvse is vdelmez, sajt hzaikban lnek, de a rmai katonnak knldva, kszkdve, htl, drtl belepve, strakban kell kitartania; fegyvereit mg tl idejn sem teheti le, amikor egybknt mindenfle, szrazon vagy vizen dl hbor sznetelni szokott. Sem a kirlyok, sem a tribunusi hatalom beve z etse eltt hatalmaskod consulok, sem a szomor emlkezet dictatorok vagy az erszakoskod decemvirek nem dntttk ket ilyen szolgasgba, azok sem vezettk be az lland katonai szolglatot, amellyel most a katonai tribunusok zsarnoksga sanyargatja a npet. Mire vetemednnek ezek, ha consulok vagy dictatorok lennnek, ha a proconsuli hatalomnak mg az rnyka is gy megvadtotta s nekiszilajtotta ket?

De Rma meg is rdemli, hogy gy trtnjk: mg a nyolc katonai tribunus kztt sem akadt hely egye tlen plebejus szmra! Rgen a patrciusok hrom helyet is csak a legnagyobb erlkdssel tudtak betlteni, most pedig nyolcasfogaton robognak a hatalom megragadsa fel. S ilyen npes testletben mg hrmondnak sem maradt egyetlen plebeius, hogy ha egye bet nem is, legalbb figyelmeztetn tiszttrsait: a katonai szolglatot nem rabszolgk teljestik, hanem szabad emberek, polgrtrsaik, akiket legalbb tlen haza kellene engedni, hogy egy vben egyszer lthassk szleiket, gyermekeiket, felesgket, lhess enek szabadsg adta jogaikkal, s tisztviselket vlaszthassanak.

Ilyesmit s hasonlkat harsogtak, de mlt ellenflre akadtak Ap. Claudius szemlyben, akit tiszttrsai azrt hagytak a vrosban, hogy megfkezze a tribunusok lzt tevkenysgt. mr fiatal kora ta nagy gyakorlatra tett szert a plebeiusokkal val csatrozsban, nhny ve - mint emltettem - javasolta, hogy a tribunusok hatalmt sajt tiszttrsaik vsval kell megbntani.

3. Ez, a most mr nemcsak vllalkoz szellem, hanem alapos tapasztalattal is rendelkez frfi a kvetkez beszdet tartotta: Ha valaha is vits lehetett, polgrok, vajon a nptribunusok a ti, vagy a maguk rdekben sztanak-e egyre-msra lzongsokat, akkor, meggyzdsem szerint, ebben az vben minden ktsg nk megsznt. rvendek, hogy hossz ideje tpllt tvhitetek vgre-valahra szertefoszlott, de fknt azrt kvnok szerencst nektek s timiattatok az llamnak, hogy ezzel a tvedssel ppen most, szmotokra ily kedvez helyzetben szmoltatok le. Vagy ta l n brki is ktelkednk abban, hogy a nptribunusokat soha egyetlen, benneteket sjt jogtalansg - ha egyltaln elfordult ilyesmi - nem srtette s bsztette fel annyira, mint az atyknak az a jttemnye a np szmra, hogy a katonai szolglatot telj e stk zsoldot kapnak? Mit gondoltok, mitl rettegtek akkor, s mit akarnak megzavarni most? A rendek egyetrtst, hiszen szerintk ennek a megszntetse a tribunusi hatalom legfbb feladata. Istenemre, ahogy a kontr mesteremberek lzasan keresik magukna k a munkt, k is azt szeretnk, ha az llamban mindig akadna valami baj, hogy ti ezeknek az orvoslsa vgett rjuk szoruljatok. Vajon ti, tribunusok, oltalmazztok-e vagy tmadjtok a npet? Vajon a katonskodk ellensgei vagytok-e, vagy az gyket kp viselitek?

Erre legfeljebb ennyit tudtok mondani: Mi az atyk minden cselekedett - rtson vagy hasznljon az a npnek - helytelentjk! Olyan urakhoz vagytok hasonlk, akik szolgikat teljesen eltiltjk a msokkal val rintkezstl, s azt tartjk trvnyesnek, ha idegenektl sem j, sem rossz nem hramlik rjuk. gy akadlyozztok meg ti is az atyk s a np kzeledst, mert fltek, hogy a mi nyjassgunk s nagylelksgnk megnyeri a npet, s az kszsggel hallgat a szavunkra. Hiszen ha bennetek egy s z emernyi - nem is mondom, hogy polgri, de legalbb emberi - jrzs volna, nem inkbb segtsgl kellett volna jnntk, s tletek telheten egyengetni az atyk nyjas kzeledsnek s a np engedkenysgnek az tjt? Ki ne kezeskednk rla, hogy ha szv e tsgnk llandsul, hatalmunk a jvben a szomszd npek kztt is rendkvli mrtkben megnvekedik?

4. Ksbb kifejtem, mennyire hasznos, egyben szksges is volt tiszttrsaimnak az a terve, hogy a sereget nem vonjk vissza dolgavgezetlenl Veii all, de most csak a katonskodk helyzetrl szeretnk nyilatkozni. Meg vagyok gyzdve, ha ezt a beszdemet nemcsak itt, hanem a tborban is hallank, maga a sereg is gy dntene, hogy igazam van. S ha beszd kzben nem jutna eszembe, mit mondjak, nyugodtan f e lhasznlhatnm ellenfeleim sznoklatt. k az elbb tiltakoztak az ellen, hogy a katonk zsoldot kapjanak, mivel eddig mg sose kaptak. De milyen jogon mltatlankodhatnak most azrt, hogy azoktl, akiknek helyzett megjavtottuk, ennek arnyban jabb te l jestmnyt is kvetelnk? Hiszen sose volt mg szolglat fizetsg nlkl, s aligha akad fizetsg, amelyrt ne kellene megszolglni. A munka s az rm termszete nagyon elt, mgis van kztk bizonyos termszetes sszefggs. Rgebben a katonskod nem s z vesen szolglta sajt kltsgn az llamot, de megvolt az az rme, hogy az v egy rszben mvelhette fldjt, s elteremthette azt, amire neki magnak s vinek otthon s a tborban szksge volt. Most pedig az az rme van meg, hogy az llam ltja el , s vgan veszi fel a zsoldot. s nyugodt llekkel tud kiss hosszabb ideig is tvol lenni otthontl s jszgtl, hiszen emiatt nem ri anyagi vesztesg. S az llam, ha szmadst ksztene vele, nem mondhatn-e neki teljes joggal: Egsz vre kapod a z soldot, egsz vig szolglj rte! Vagy mltnyosnak tartod, hogy flves szolglatrt teljes zsoldot kapj? Nem szvesen idzm, polgrok, beszdem e rsznl, hiszen zsoldos katonkkal szoks ilyen hangon trgyalni; mi azonban veletek mint polgrtrsaink k al szeretnnk szt rteni, s azt tartjuk mltnyosnak, ha ti is gy trgyaltok velnk, mint a haza kpviselivel.

Next page
Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

Similar books «A római nép története 2.»

Look at similar books to A római nép története 2.. We have selected literature similar in name and meaning in the hope of providing readers with more options to find new, interesting, not yet read works.


Reviews about «A római nép története 2.»

Discussion, reviews of the book A római nép története 2. and just readers' own opinions. Leave your comments, write what you think about the work, its meaning or the main characters. Specify what exactly you liked and what you didn't like, and why you think so.