• Complain

Livius - A római nép története a város alapításától 1.

Here you can read online Livius - A római nép története a város alapításától 1. full text of the book (entire story) in english for free. Download pdf and epub, get meaning, cover and reviews about this ebook. genre: Detective and thriller. Description of the work, (preface) as well as reviews are available. Best literature library LitArk.com created for fans of good reading and offers a wide selection of genres:

Romance novel Science fiction Adventure Detective Science History Home and family Prose Art Politics Computer Non-fiction Religion Business Children Humor

Choose a favorite category and find really read worthwhile books. Enjoy immersion in the world of imagination, feel the emotions of the characters or learn something new for yourself, make an fascinating discovery.

Livius A római nép története a város alapításától 1.

A római nép története a város alapításától 1.: summary, description and annotation

We offer to read an annotation, description, summary or preface (depends on what the author of the book "A római nép története a város alapításától 1." wrote himself). If you haven't found the necessary information about the book — write in the comments, we will try to find it.

Livius: author's other books


Who wrote A római nép története a város alapításától 1.? Find out the surname, the name of the author of the book and a list of all author's works by series.

A római nép története a város alapításától 1. — read online for free the complete book (whole text) full work

Below is the text of the book, divided by pages. System saving the place of the last page read, allows you to conveniently read the book "A római nép története a város alapításától 1." online for free, without having to search again every time where you left off. Put a bookmark, and you can go to the page where you finished reading at any time.

Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make
ELS KNYV

1. Ismeretes, hogy Trja eleste utn ltalban kmletlenl bntak a vros lakossgval; kt frfi volt csupn, Aeneas s Antenor, akire az achivok - valamely si vendgbartsg jogn, s mivel k ketten mindig a bke helyrelltst s Helena kiadatst kezdemnyeztk, egyltaln nem alkalmaztk a hadijog szablyait. Ante n or klnfle kalandok utn rkezett meg az Adriai-tenger legmlyebben fekv blbe nagyszm enetus ksretben, ezeket lzads folytn Paphlagonibl kiztk, s Trja falai alatt elvesztvn Pylaemenes nev kirlyukat, lakhelyet s vezrt kerestek magu k nak; elztk a tenger s az Alpesek kztt lak euganeusokat, ezt a terletet az enetusok s a trjaiak foglaltk el. A helyet, ahol elszr partra szlltak, Trjnak neveztk el, innen veszi a nevt az egsz vidk is, a npet pedig egyetemesen venetusna k neveztk el. Aeneas viszont, akit otthonbl ugyancsak ez a csaps ztt el, de a sors nagyobb hatalom megteremtsre vezrelt, elszr Macedoniba rkezett, honnan hazt keresve Szicliba vetdtt, majd innen tovbbhajzva Laurentum fldjt foglalta el . Ennek a helynek is Trja a neve. A trjaiak, mivelhogy vget nem r bolyongsaik kzben fegyvereiken s hajikon kvl semmijk sem maradt, partraszllsuk utn zskmnyt szereztek maguknak a vidken; ezrt Latinus kirly s az aborigo np, a terlet ak k ori urai, fegyvert fogvn, sszesereglettek a vrosbl s a szntfldekrl, hogy a jvevnyek tmadst visszaverjk. Ettl kezdve ktfajta hagyomny maradt rnk: nmelyek azt lltjk, hogy Latinus veresget szenvedvn a csatban, bkt kttt, majd roko n i kapcsolatot ltestett Aeneasszal; msok szerint pedig csatarendbe sorakoztak, s mr-mr harsant is a trombita, midn az elkelsgek ksretben ellpett Latinus, s beszlgetsre szltotta az idegenek vezrt; megkrdezte tle, hogy mifle np az v , honnt jtt, milyen balsors zte el hazjbl, s mit keres itt a laurentumi fldeken; mikor megtudta, hogy trjaiak, vezrk Aeneas, Anchises s Venus fia, hogy tzvsz puszttotta hazjukbl menekltek, lakhelyet s vros alaptsra alkalmas fldet k e resnek, megcsodlva a npnek s vezrnek nemessgt, valamint hborra s bkre egyarnt kszsges indulatt, jobbjt nyjtotta, ekkppen pecstelve meg eljvend bartsgukat; ezutn a kt vezr szvetsgre lpett, a kt hadsereg pedig dvzlettel ksz nttte egymst; Aeneas Latinusnl jrt vendgsgben, s ott trtnt, hogy Latinus a hzi istenek szne eltt az llami szvetsget csaldi szerzdssel kttte ssze, felesgl advn lenyt Aeneashoz. Ez az esemny vgl is megerstette a trjaiakat rem n ykben, hogy vgleges s biztos lakhelyre talltak, s most mr vget rt bolyongsuk. Vrost alaptanak; Aeneas a vrost felesge nevrl Laviniumnak nevezi. j hzassgbl csakhamar figyermek jtt a vilgra, akinek szlei az Ascanius nevet adtk.

2. K sbb az aborigo s a trjai np hborba keveredett egymssal. Turnus, a rutulusok kirlya, aki Aeneas megrkezse eltt jegyben jrt Lavinival, rossz nven vette, hogy mellzik a jvevny kedvrt, s hbort zen mind Aeneasnak, mind Latinusnak. Az t k zetbl egyik hadsereg sem kerlt ki kvnsga szerint: a rutulusokat legyztk; a gyztes aborigk s trjaiak viszont elvesztettk vezrket, Latinust. Ezrt Turnus s a rutulusok, nem bzvn tbb a dolgok jobbra fordulsban, elmenekltek az etruszko k virgz s gazdag fldjre, azok kirlyhoz, Mezentiushoz, aki Caere dsgazdag vrosban tartotta szkhelyt. Mezentius kezdettl fogva nem nzte j szemmel az j vros keletkezst, most pedig gy vlte, hogy a szomszdsg szmra semmikppen sem bizton sgos, sem a trjai telepls nvekedse, mirt is habozs nlkl szvetsget kttt a rutulusokkal.

Aeneas nem akarvn annyit hborskodni, s hogy az aborigk szvt megnyerje, nemcsak az vivel azonos jogokat adott nekik, hanem latinnak nevezte el mindk t npet, hogy mindannyiukat egyformn hvjk ezentl; ettl fogva az aborigk odaadsa s Aeneas kirly irnt val hsge nem maradt el a trjaiak mgtt. rokonszenvben s a kt np naprl napra szorosabb egybeolvadsban bzva - noha Etruria hatalma gy megersdtt, hogy nevnek hre nemcsak a szrazfldet, de a tengert is az Alpoktl a szicliai szorosig, egsz Itlit szltben-hosszban bejrta - Aeneas ugyan falak mg vonulva is visszaverhette volna a tmadst, mgis nylt csatba vezette csapatait . Szerencss tkzet volt ez a latinok szmra, s egyben Aeneas utols tette haland letben. A Numicus foly partjn nyugszik, akrkinek kell is ezutn mondanunk; Juppiter Indigesnek nevezik.

3. Ascanius, Aeneas fia mg nem rett meg az uralkodsra; hane m a hatalmat megriztk neki nagykorsga napjig; mindaddig asszonyi gymsg alatt llt, s fennmaradt a fi szmra a latin llam, a nagyapa s az apa kirlysga, mert Lavininak megvolt hozz a tehetsge. Nem hajtok itt arrl vitzni - ugyan ki is tud n a ilyen rgmlt esemnyt biztonsggal megllaptani -, hogy ez az Ascanius vagy egy idsebb, azonos nev, mg a srtetlenl ll Trjban Creustl szletett fi, aki apjt meneklsben kvette, volt-e az az Ascanius, ms nven Julius, akit a Julius-nem zetsg nvadjaknt tartanak szmon. Ez az Ascanius, brhol szletett, s brki hozta is a vilgra, ktsgtelenl Aeneas fia volt; mivel Lavinium tlnpesedett, az akkori llapotokhoz kpest igen virgz s gazdag vrost anyjra, illetve mostohaanyjra hagyta, maga pedig az Albanus hegyen j vrost alaptott, melynek a hegygerincen elnyl fekvse miatt az Alba Longa nevet adta. Lavinium alaptsa s az Alba Longban val letelepeds kztt mint egy harminc esztend telt el.

A hatalom, kivltkppen az etruszkok leverse utn, annyira megnvekedett, hogy sem Aeneas halla utn, sem azutn, az asszonyi uralom, majd a gyermekkirly flnevelkedse idejn nem merszelt fegyvert fogni ellene sem Mezentius s az etruszkok, sem ms. A bkekts alkalmval megegyeztek, hogy az etruszkok s a latinok kztt a hatr az Albula foly lesz, melynek most Tiberis a neve.

Majd Ascanius fia, Silvius kerlt uralomra - a vletlen folytn az erdben jtt a vilgra; n emzette Aeneas Silviust; az pedig Latinus Silviust. Emez j nhny telepes rajt indtott tnak, s azokat ma rgi-latinok-nak hvjk. Azta minden albai kirly a Silvius mellknevet viseli. Latinus fia volt Alba, Alba fia Atys, Atys Capys, Capys Capetus , Capetus Tiberinus, aki tkels kzben beleflt az Albulba; emlke fnnmaradt az utkor szmra, mert a folyt azta nevrl nevezik. Ezutn Tiberinus fia, Agrippa, majd Agrippa utn Romulus Silvius vette t apjtl a kirlyi hatalmat. Romulust villm c saps rte, s gy kzvetlenl Aventinusra szllt a kirlysg. Emezt egy dombon temettk el, mely ma rsze Rma vrosnak, s az nevt viseli. Utna Proca uralkodott. Az fia volt Numitor s Amulius; Numitornak, legidsebb gyermeknek hagyta rkl a Si l vius nemzetsg srgi kirlysgt. Az erszak mgis legyrte az atya vgakaratt s az elsszlttsg jogt: btyjt elzvn, Amulius kerlt a trnra. Bnt bnre halmozott; btyja figyermekeit meglette, lenyt, Rhea Silvit a megtisztel kitntets r g yn Vesta papnjv avatta, s ekkppen az rks szzessgi fogadalom rvn elvette tle a gyermekszlsnek mg a remnyt is.

4. A sors azonban, gy vlem, kedvezett egy ekkora vros alaptsnak, s olyan hatalom kibontakozsnak, mely az istenek utn a legnagyobb a vilgon. Erszak ldozatul esve, ikerfiakat szlt a Vesta-szz, s akr jhiszemen, akr mivel a bn is tisztessgesebb, ha egy isten a tettes, a gyermekek ktsges szrmazst Marsra fogta. De sem az istenek, sem az emberek nem mentettk m eg az anyt s a kisdedeket a kirly kegyetlensgtl. Amulius a papnt bilincsbe verve bebrtnztette s megparancsolta, hogy a ficskkat a folyba vessk. Valamely vgzetszer vletlen folytn, csendes ll vz nttte el a Tiberis kt partjt, s a ki s dedeket viv szolgk, br a foly valdi medrt sehol meg nem kzelthettk, mgis remltk, hogy a csecsemk a mg oly lanyhn folydogl vzben is majdcsak megfulladnak. gy ht, mintha a kirlyi parancsot teljestenk, az rads szln, ott, ahol most a Ruminalis-fgefa ll - gy mondjk, egykor Romularis-fnak hvtk -, kitettk a kt ficskt. Tgas pusztasg volt akkoriban ez a vidk. Mig fnnmaradt a hre, hogy a kis sajka, amelyben a gyermekeket kitettk, elbb libegni kezdett a folyn, majd amiko r a vz visszahzdott, fennakadt a szrazon; akkor a krnyez hegyekbl a csecsemk srsra oda vetdtt egy szomjas nstny farkas; s lehajolva, szelden emlit nyjtotta nekik, majd gyngden nyaldosni kezdte a ficskkat; gy tallt rjuk a kirlyi n y j psztora - kirl azt lltjk, hogy Faustulusnak hvtk; aztn bevitte a gyermekeket a kunyhjba, s tadta felesgnek, Larentinak, hogy flnevelje ket. Van, aki gy tudja, hogy Larentia rosszfajta szemly volt, akit a psztorok nstny farkasnak neveztek; ez az eredete a csods trtnetnek. gy szlettek, gy nevelkedtek ht a fik, s mihelyt ifjakk serdltek, nem henyltek az istllban vagy a marha mellett, hanem vadszva jrtk be keresztl-kasul az erdt. Ettl ersdtt meg testk-lelkk; m r nemcsak a vadllatokat gyrtk le, hanem megtmadtk a zskmnnyal megrakodott rablkat is, elvettk tlk a prdt, s sztosztottk a psztorok kztt, az ifjak naprl napra nveked csapatval pedig jban-rosszban sszeforrtak.

Next page
Light

Font size:

Reset

Interval:

Bookmark:

Make

Similar books «A római nép története a város alapításától 1.»

Look at similar books to A római nép története a város alapításától 1.. We have selected literature similar in name and meaning in the hope of providing readers with more options to find new, interesting, not yet read works.


Reviews about «A római nép története a város alapításától 1.»

Discussion, reviews of the book A római nép története a város alapításától 1. and just readers' own opinions. Leave your comments, write what you think about the work, its meaning or the main characters. Specify what exactly you liked and what you didn't like, and why you think so.